Όλες τις πληροφορίες του άρθρου τις πήραμε από το επίσημο site της Huawei, ΗuaweiΜatters.com

Δήλωση της Huawei
Η Huawei έχει συμβάλει σημαντικά στην δημιουργία και την ανάπτυξη του Android παγκοσμίως. Ως ένας από τους βασικούς παγκόσμιους εταίρους της Android, συνεργαστήκαμε στενά με την πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος το οποίο έχει ωφελήσει τόσο τους χρήστες όσο και τον κλάδο. Η Huawei θα συνεχίσει να παρέχει ενημερώσεις ασφαλείας και after-sales υπηρεσίες σε όλα τα υπάρχοντα προϊόντα smartphones και tablets της Huawei καλύπτοντας αυτά που έχουν πουληθεί ή είναι ακόμα σε απόθεμα παγκοσμίως. Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε ένα ασφαλές και βιώσιμο λογισμικό οικοσύστημα, προκειμένου να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία σε όλους τους χρήστες παγκοσμίως.

Θα υπάρξει κάποια επίπτωση στις υπάρχουσες πωλήσεις της Huawei; Πόσο θα επηρεαστεί το Huawei Consumer Business Group παγκοσμίως;
Η Huawei θα συνεχίσει να παρέχει ενημερώσεις ασφαλείας και υπηρεσίες after sales σε όλους τους κατόχους smartphones και tablets Huawei και Honor καλύπτοντας τις συσκευές που έχουν πουληθεί αλλά και όσες βρίσκονται σε απόθεμα σε όλο τον κόσμο.

Θα μπορεί το κοινό της Huawei να συνεχίσει να χρησιμοποιεί υπηρεσίες της Google όπως το Google Play και το Gmail στα τηλέφωνά του;
Τα προϊόντα που έχουν πουληθεί καθώς και αυτά που είναι αυτή τη στιγμή προς πώληση, δεν πρόκειται να επηρεαστούν. Θα μπορείτε να κάνετε χρήση αυτών των υπηρεσιών κανονικά, όπως κάνατε έως τώρα.

Πρόκειται να επηρεαστεί η κανονική/ομαλή λειτουργία των συσκευών Huawei;
Τα προϊόντα που έχουν πουληθεί ή είναι αυτή τη στιγμή προς πώληση, δεν πρόκειται να επηρεαστούν. Θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε κανονικά όπως κάνατε μέχρι τώρα.

Θα μπορεί το κοινό της Huawei να λαμβάνει ενημερώσεις των Google Apps;
Ναι

Θα υποστηρίζουν οι συσκευές της Huawei το Android Q;
Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε επόμενες ενημερώσεις αναβάθμισης συστήματος

Θα μπορεί το κοινό να ενημερώνει τις εφαρμογές εκτός Google (non-Google Apps);
Ναι, οι εφαρμογές εκτός Google δε θα επηρεαστούν.

Οι συσκευές της Huawei θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας της Google;
Ναι

Στην περίπτωση που ο χρήστης κάνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων (reset) στην Huawei συσκευή του, θα επηρεαστεί η δυνατότητα να κάνει χρήση των υπηρεσιών της Google στο μέλλον;
Όχι, δεν πρόκειται να επηρεαστεί αυτή η δυνατότητα.

Θα επηρεαστούν τα προϊόντα της Huawei που δεν έχουν ακόμα λανσαριστεί;
Η Huawei θα συνεχίσει να παρέχει ενημερώσεις ασφαλείας και υπηρεσίες after sales σε όλους τους υπάρχοντες κατόχους smartphones και tablets Huawei και Honor καλύπτοντας τις συσκευές που έχουν πουληθεί αλλά και όσες βρίσκονται σε απόθεμα σε όλο τον κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι η Huawei θα επιταχύνει την ανάπτυξη και τη διάθεση του δικού της λειτουργικού συστήματος;
Το Android είναι λογισμικό ανοικτού κώδικα και η Huawei έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξή και τη διάδοσή του παγκοσμίως. Θα συνεχίσουμε να έχουμε σαν προτεραιότητα μας την εξέλιξη και τη χρήση του οικοσυστήματος του Android.

Η Huawei θα διαθέσει το δικό της λειτουργικό σύστημα στις 24 Ιουνίου;
Όχι, αυτό είναι μία φήμη που κυκλοφόρησε στο internet. Πάντως ευχαριστούμε για την υποστήριξη και το ενδιαφέρον σας. Οποιαδήποτε σχετική πληροφορία θα ανακοινωθεί μέσω των επίσημων καναλιών.

Οι πρόσφατες αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης διαδίδουν φήμες ότι η Huawei περιορίζει την παραγωγή των smartphones ως απάντηση στην τοποθέτησή της στην US Commerce Department Entity List. Είναι αλήθεια;
Η Huawei αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς. Τα παγκόσμια επίπεδα παραγωγής της, είναι φυσιολογικά, χωρίς ιδιαίτερες προσαρμογές προς καμία από τις δύο κατευθύνσεις, αύξησης/μείωσης.