Μία βάση στη Σελήνη θα απαιτούσε μία διαρκή τροφοδότηση αυτής με καύσιμα και οξυγόνο, κάτι που θα εκτόξευε το κόστος αν προερχόταν από τη Γη σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) όμως φαίνεται πως έχει τη λύση.
Δημιούργησε μία πιλοτική μονάδα η οποία μετατρέπει τη σκόνη της Σελήνης σε οξυγόνο, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναπνέουν αέρα οι αστροναύτες, καθώς και για καύσιμα πυραύλων. Η διαδικασία απελευθερώνει τις τεράστιες ποσότητες οξυγόνου που βρίσκονται στο ρηγόλιθο, χρησιμοποιώντας ηλεκτρόλυση που υπερθερμαίνει τη σκόνη ξεχωρίζοντας το οξυγόνο.
Όπως θα δείτε και στην εικόνα παραπάνω, στα αριστερά βλέπουμε ένα σωρό προσωμοιωμένης σκόνης της Σελήνης, το ρηγόλιθο. Στα δεξιά είναι ο ίδιος σωρός αφού του έχει αφαιρεθεί όλο το οξυγόνο και έχει μείνει ένα μίγμα μεταλλευμάτων. Δείγματα εδάφους που επέστρεψαν από τη Σελήνη επιβεβαιώνουν πως ο σεληνιακός ρηγόλιθος αποτελείται από 40% – 45% οξυγόνο κατά βάρος, το οποίο είναι δεσμευμένο ως οξείδια σε ορυκτά.
Η χημική διεργασία δεν είναι πρωτότυπη, αφού χρησιμοποιείται ήδη στην παραγωγή κραμάτων μετάλλων. Επιπλέον, πέρα από το οξυγόνο, οι μελλοντικοί άποικοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τα μέταλλα που θα προκύπτουν από τη διεργασία για την κατασκευή περιβαλλόντων διαβίωσης ή την επισκευή οχημάτων.
Η πρώτη πιλοτική μονάδα που θα είναι έτοιμη για τη Σελήνη αναμένεται να ξεκινήσει τις δοκιμές στα μέσα του 2020.