Το Bitcoin καταναλώνει ενέργεια μεγαλύτερη από την Ολλανδία

Όλοι έχουμε ακούσει τις ιστορίες των εκατομμυριούχων του Bitcoin.

Του Elon Musk είναι το πιο πρόσφατο.

Η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla είχε κέρδη άνω των 900 εκατομμυρίων δολαρίων (646 εκατομμύρια λίρες) αφού αγόρασε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια (1 δισεκατομμύριο λίρες) του κρυπτονομίσματος στις αρχές Φεβρουαρίου. Η υποστήριξη υψηλού προφίλ του βοήθησε να αυξήσει την τιμή ενός Bitcoin σε περισσότερα από 58.000 $.

Αλλά δεν είναι μόνο η τιμή του ψηφιακού στοιχείου που έχει φτάσει στα ύψη . Το ίδιο έχει και το ενεργειακό της αποτύπωμα . Και αυτό προκάλεσε ανατροπή για τον κ. Musk, καθώς η κλίμακα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του νομίσματος καθίσταται σαφέστερη.

Ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν χαρακτήρισε το Bitcoin ως “εξαιρετικά αναποτελεσματικό τρόπο διεξαγωγής συναλλαγών”, λέγοντας “το ποσό της ενέργειας που καταναλώνεται κατά την επεξεργασία αυτών των συναλλαγών είναι συγκλονιστικό”.

Το Bitcoin καταναλώνει παρόμοιο ποσό ισχύος με τις Κάτω Χώρες

Το University of Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF) μελετά την αναπτυσσόμενη δραστηριότητα των κρυπτονομισμάτων. Υπολογίζει ότι η συνολική κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin κυμαίνεται μεταξύ 40 και 445 ετήσιων ωρών terawatt (TWh), με κεντρική εκτίμηση περίπου 130 ώρες terawatt.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι λίγο πάνω από 300 TWh ετησίως, ενώ η Αργεντινή χρησιμοποιεί περίπου την ίδια ποσότητα ισχύος με την καλύτερη εικασία της CCAF για το Bitcoin. Και η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν οι ανθρακωρύχοι Bitcoin προέρχεται από πηγές ρύπανσης.

Η ομάδα της CCAF ερευνά τους ανθρώπους που διαχειρίζονται το δίκτυο Bitcoin σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη χρήση ενέργειας και διαπίστωσαν ότι περίπου τα δύο τρίτα του προέρχονται από ορυκτά καύσιμα. Η τεράστια υπολογιστική δύναμη – και συνεπώς η χρήση ενέργειας – ενσωματώνεται στον τρόπο με τον οποίο έχει σχεδιαστεί η τεχνολογία blockchain που υποστηρίζει την κρυπτογράφηση. Βασίζεται σε ένα τεράστιο αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών.

Αυτοί είναι οι αποκαλούμενοι «ανθρακωρύχοι» Bitcoin που επιτρέπουν τη δημιουργία νέων Bitcoin, αλλά και ανεξάρτητη επαλήθευση και καταγραφή κάθε συναλλαγής που πραγματοποιείται στο νόμισμα. Στην πραγματικότητα, τα Bitcoin είναι οι ανταμοιβές που λαμβάνουν οι ανθρακωρύχοι για τη διατήρηση αυτού του δίσκου με ακρίβεια.

Λειτουργεί σαν λαχειοφόρος αγορά που τρέχει κάθε 10 λεπτά, εξηγεί η Gina Pieters, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ερευνητής με την ομάδα της CCAF. Τα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για τη συλλογή και την υποβολή αυτού του αρχείου συναλλαγών με τρόπο αποδεκτό από το σύστημα.

Πρέπει επίσης να μαντέψουν έναν τυχαίο αριθμό. Ο πρώτος που θα υποβάλει το ρεκόρ και ο σωστός αριθμός κερδίζει το βραβείο – αυτό γίνεται το επόμενο μπλοκ στο blockchain.

Προς το παρόν, ανταμείβονται με έξι και ένα τέταρτο Bitcoins, αξίας περίπου 50.000 $ το καθένα.

Μόλις τελειώσει μία κλήρωση, δημιουργείται ένας νέος αριθμός και ξεκινά πάλι ολόκληρη η διαδικασία.

Όσο υψηλότερη είναι η τιμή, λέει ο καθηγητής Pieters, τόσο περισσότεροι ανθρακωρύχοι θέλουν να μπουν στο παιχνίδι. «Θέλουν να πάρουν αυτά τα έσοδα», ειπε, «και αυτό θα τους ενθαρρύνει να εισαγάγουν όλο και πιο ισχυρά μηχανήματα για να μαντέψουν αυτόν τον τυχαίο αριθμό και επομένως θα δείτε αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας» .Και υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί την αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin.

Το λογισμικό διασφαλίζει ότι χρειάζονται πάντα 10 λεπτά για την επίλυση του παζλ, οπότε αν ο αριθμός των ανθρακωρύχων αυξάνεται, το παζλ γίνεται πιο δύσκολο και χρειάζεται περισσότερη υπολογιστική ισχύς.

Το Bitcoin λοιπόν έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει την αυξημένη υπολογιστική προσπάθεια.

Η ιδέα είναι ότι όσο περισσότεροι υπολογιστές ανταγωνίζονται για να διατηρήσουν το blockchain, τόσο ασφαλέστερος γίνεται, επειδή όποιος θέλει να δοκιμάσει και να υπονομεύσει το νόμισμα πρέπει να ελέγχει και να λειτουργεί, τουλάχιστον, τόσο υπολογιστική ισχύ όσο και οι υπόλοιποι ανθρακωρύχοι. Αυτό σημαίνει ότι, καθώς το Bitcoin γίνεται πιο πολύτιμο, η υπολογιστική προσπάθεια αφιερώθηκε στη δημιουργία και τη διατήρησή του – και ως εκ τούτου η κατανάλωση ενέργειας – αναπόφευκτα αυξάνεται.

Μπορούμε να παρακολουθούμε την προσπάθεια που κάνουν οι ανθρακωρύχοι για να δημιουργήσουν το νόμισμα. Αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι κάνουν 160 εκατομμύρια υπολογισμούς κάθε δευτερόλεπτο – δηλαδή 160.000.000.000.000.000.000, σε περίπτωση που αναρωτιέστε.